Ajatuksia
Hyvinvointi

Kävin ayurveda-asiantuntijalla <3

Moikka!

Minua on kiinnostanut aina nämä ”vanhat”  hoitomuodot kuten ayurveda (intialainen lääketiede), akupunktio, homeopatia, kiinalainen lääketiede sekä tottakai magneettiterapia. Mutta puhutaan nyt käynnistäni ayurveda-konsultaatiossa, lausutaan ajurveda. Tässä postauksessa en perehdy itse ayurvedaan, vaan siitä voin kirjoittaa tarkemmin myöhemmin. Kerron tässä lähinnä omasta kokemuksestani konsultaatiossa ja sen jälkeen. Kun googletat ayurveda, löydät todella paljon tietoa myös suomeksi.

Olen ollut viimeiset pari vuotta hieman (ehkä vähän kaunistelen) epätasapainossa. Oikeastaan ajauduin tähän tilaan stressin kautta. Olen elävä esimerkki siitä, mitä stressi voi tehdä hyvinvoivalle ihmiselle. Olin kehollisesti hyvässä kunnossa aiemmin ja henkisestikin voin todella hyvin. Sitten alkoi tapahtua. Olin viimeisiä hetkiä kauppiaana silloisessa yrityksessäni ja aloitin samalla uutta työtä uudessa työpaikassa. Huomasin muutaman ensimmäisen viikon aikana, että nyt ei kaikki mene niinkuin Srömsössä. Paineet alkoivat kasvaa monesta syystä. Pyöritin samalla yritystä ja opettelin samalla uutta työtä täysin uudenlaisissa kuvioissa. Myöskin tuli täysin uudenlainen tilanne vastaan, joka vielä tänäkin päivänä ihmetyttää ja aiheuttaa yllättäviä tilanteita. Sellainen arvaamattomuus toisen taholta, että joka hetki olet ikäänkuin varpaillasi, on raskasta.

Ensimmäisenä huomasin sen vanhasta tutusta merkistä, unettomuus tuli takaisin ja siitä olenkin kärsinyt nyt jo pari vuotta. En jaksanut enää liikkua niinkuin ennen, olin ärtynyt, astma ja allergiat pahenivat, aloin sairastaa flunssia (joka oli minulle hyvin poikkeuksellista). Sitten tuli vielä päälle yksi ylimääräinen ekstrabonus, josta en nyt teille voi kertoa.

Olin juossut lääkäreillä ja mitä siellä tapahtui yleensä? Minulle annettiin lääkkeitä oireisiini. Kaikki kunnia kuitenkin aivan mahtavalle työterveyslääkärilleni, joka EI tyrkyttänyt vain lääkkeitä vaan aivan upealla tavalla ratkoi asioita muuten. Mutta oloni oli surkea ja mietin usein, että eihän tämä näin voi mennä. Minun piti olla parhaassa kunnossa henkisesti ja kehollisesti (en tarkoita lihaksia tai maratonjuoksua), kun täytän 50 ja siihen on vielä muutama vuosi aikaa. Ajattelin, että nyt on pakko tehdä jotain, viimeistään NYT!

Ayurveda-konsultaatiossa
Suryan esitteestä

Kuin tarkoituksesta käteeni osui kirjastossa Nanna Mikkosen kirja Vapaudu. Hän kertoi kirjassaan, miten oli saanut vihdoin ayurvedasta avun yritettyään monen vuoden ajan saada sitä muualta. Ryhdyin googlettamaan, kuka olisi Suomessa luotettava ayurveda-asiantuntija. Löysinkin itseni Surya-hyvinvointikeskuksen sivuilta ja niin varasin itselleni ajan Pardaman Sharmalle. Miksi edes pitkitin tätä näinkin pitkään? Sitä ihmettelen nyt.

En voi edes sanoin kuvailla sitä ihmetyksen tunnetta, kun istuin Pardamanin vastaanotolla. Ensinnäkin huoneessa oli niin levollinen tunnelma ja Pardaman itse lämminhenkinen. Aluksi ehkä hieman jännitin, mutta parissa minuutissa hän sai minut rentoutumaan. Ayurvediseen konsultaatioon liittyy pulssiluenta ja Pardaman kuuntelikin pulssini ja sen jälkeen ryhtyi kyselemään minulta asioita. Tässä haluan mainista, että hän on ayurveda-asiantuntija kolmannessa polvessa ja opiskellut ayurvedaa 6 vuotta intialaisessa yliopistossa rinnakkain länsimaisen lääketieteen kanssa. Hän on harjoittanut Suomessa 10 vuotta ayurvedaa ja muokannut sen sopivaksi suomalaiseen elämäntyyliin ja suomalaiseen ruokaan soveltuen. Hän on arvostettu alallaan ja suosittu luennoitsija.

Kukaan lääkäri  ei ole koskaan luetellut minulle kaikkia niitä vaivoja ja negatiivisia asioista, joista olen koko ikäni kärsinyt! Pardaman kyseli minulta, onko minulla ollut sitä ja tätä ja sain vastata kaikkiin kyllä. Koko tunti oli täynnä tietoa minusta ja Pitta-kehotyypistäni.  Olin todella mykistynyt siitä, että näin lyhyessä ajassa hän kartoitti todella tarkasti elämäntilanteeni, lähinnä terveysongelmat, myös stressin, luonteeni sekä muita henkilökohtaisisa asioita. Hän myös mainitsi, että koko elämäni on hoidettu OIREITA, hän ryhtyy nyt hoitamaan SYYTÄ. <3

Terveys
Kattava ruokavalio

Sen jälkeen lähdimme käymään läpi kattavaa minulle räätälöityä tietopakettia, jonka sain mukaani. Ne sisälsivät ohjeistuksia, joiden mukaan minun olisi hyvä alkaa toimimaan. Mitä ruoka-aineita olisi hyvä välttää ja mitä suosia, minkälaista päivärytmiä minun olisi hyvä noudattaa, miten minun olisi parasta kuntoilla. Sain myös kaksi jooga-asana suositusta, joita olisi hyvä tehdä päivittiäin sekä hengitysharjoituksia. Sivelen kehoni myös joka ilta kookosöljyllä ja annan vaikuttaa 10minuuttia, jonka jälkeen käyn pesulla. Ruokailun jälkeen pureskelen fenkolin siemeniä ja tämä on todella ihana juttu ja hyvän makuinen 🙂 ja sitten suosikkini, lämmin iltamaito! Siis kuulostaa aivan kauhealta, mutta sen avulla olen saanut nyt nukuttua hyvin ja nukahtanut suht nopeasti. Käytän kauramaitoa, laitan sekaan kardemummaa ja fenkolin siemeniä ja kiehautan pari kertaa ja tämä on siis hyvänmakuinen juoma, joka ei ollenkaan ole pahaa vaikka luulin. En ole tarvinnut enää nukahtamislääkkeitä tai melatoniinia.

Mitään ehdottomuuksia en saanut vaan suosituksen noudattaa ohjeistuksia ensin 75%, kuukauden päästä 80% ja kahden kuukauden päästä 85% ja sitten menenkin seuraavalle käynnille Pardamanin luokse. Ohjeista ei pitäisi ottaa stressiä vaan noudattaa niitä silloin, kun pystyy. Esim jos menen juhliin, saan syödä ja juoda siellä mitä haluan ja sitten taas, kun pystyn, palata ohjeiden pariin.

Ruokavalio
Minulle sopivaa ruokaa 🙂

Olen nyt noudattanut viikon Pardamanin ohjeita ja olo on jo nyt parempi. Vatsan turvotus on kadonnut, uni on parempaa ja nukahdan helpommin. Ennen syvä uni oli minulla alle tunnin yössä (käytän Suunto3Fitness-kelloa mittarina) ja esimerkiksi viime yönä syvä uni oli yli 3 tuntia! Olen rauhallisempi mieleltäni, mutta toisaalta taas paljon energisempi hyvällä tapaa (en tiedä, onko mieheni samaa mieltä tästä 😀 ).

Kerron myöhemmin lisää tarkemmin, mitä syön ja mitä jätin pois. Mutta ihan normaalia ruokaa siis syön ja yllätyksekseni saan syödä perunaa ja bataattia, punaista lihaa ei pittalle juurikaan suositella, mutta Pardaman ei sitä minulta kieltänyt, sillä metsästäjän vaimona meillä pakastin on täynnä riistaa, joten jatkan sen syömistä. Sitten taas esim. kananmunat ja banaani, joita ennen söin paljon, eivät minulle juurikaan sovellu. Mutta näistä myöhemmin lisää. Pyrin tekemään ruoka-aihe postauksen vielä tällä viikolla.

Kirjoitan myös teille myöhemmin lisää olostani ja miten homma etenee ja miltä tuntuu. Nyt on vasta kuitenkin viikko kulunut, mutta odotan mielenkiinnolla ja innolla, mitä tämä vielä tuo tullessaan.

Kuulostaako tämä sinun mielestäsi kiinnostavalta? Tai oletko jo käynyt ayurveda-konsultaatiossa ja miten sinä koit asian?

Terveellinen ruokavalio
Hyvä ruoka, parempi mieli

 

Vastaa